Groots feest Koninginnedag 2011


De Koninginnedag begon dit jaar met een wel heel bijzondere feestelijke aubade.
Op het Nijverheidsplein werd de aubade opgeluisterd met een grootse onthulling van de bank, die de Oranjevereniging Gorssel aan de gemeente heeft aangeboden. De voorzitter van de Vereniging, Marc a Campo, bood wethouder Bussink van de gemeente Lochem de bank aan, waarna de bank door de wethouder en samen met alle aanwezige kinderen werd onthuld. Direct al klommen de kinderen op de bank en de ouderen, die een plaatsje wisten te bemachtigen waren één en al lof over de goede zit, die de bank biedt. De aubade eindigde met vrolijk zingende kinderen onder leiding van Kunstmin.
Het daarna volgend programma was speciaal voor de schooljeugd van groep 1 t/m 8 en werd, ondanks de vakantie, druk bezocht.

Om 12.00 uur was de start van het middagprogramma met het Oranje Podium en ondanks het vroege tijdstip - het Oranje Podium was de openingsact van het feest op de Roskamweide - stroomde de feesttent bij de eerste muzikale klanken al snel vol. De talenten uit Gorssel en omgeving gaven hun beste kunnen ten gehore. En dat was niet gering, hetgeen al bleek uit de enthousiaste reacties van de toehoorders. Een deskundige jury, bestaande uit Hanneke Evink, Henk Veenendaal en Gijsbert Brilleman hadden het wel heel erg moeilijk om een winnaar te kiezen. Dat leverde in ieder geval een extra prijs op, want de jury stelde voor een aanmoedigingsprijs in te stellen, hetgeen direct door presentatrice Juliëtte Dumoré werd gehonoreerd. Tijdens het jury beraad kon het publiek genieten van een solo optreden van Ab Vriezenkolk en een spetterend optreden van het popkoor Swing Cooperation uit Gorssel. De aanmoedigingsprijs werd uitgereikt aan Jessica Lever. Op de derde plaats kwam Mark van Wierden en tweede werd Tobias van Harmelen. Grote winnares werd uiteindelijk unaniem Leanne Enderink, die op sublieme wijze Remember Me van Adele vertolkte. Zij kan met deze prijs een professionele demo van dit liedje maken bij Dumo Sound Gorssel.

Inmiddels was het middagprogramma van start gegaan. De Roskamweide stroomde vol met mensen, die nog even op de kleedjesmarkt iets leuks wilden kopen om daarna één of meer van de vele opgestelde attracties, zoals waterspelletjes, ringsteken, kuipsteekbaan, springkussen, grabbelhuis, draaimolen en dergelijke uit te proberen. De aquaballen bleken een groot succes. Er vormden zelfs lange wachtrijen om toch maar een poging te ondernemen om over het water te lopen of, zoals sommigen deden, te dansen en te rollen. De zes deelnemende ploegen aan de zeskamp betraden goed voorbereid het strijdtoneel. Al een week van te voren waren hun de spellen en de regels gegeven om die goede voorbereiding mogelijk te maken. Het bleek in de praktijk niet echt te helpen, want een aantal nummers was knap lastig. Het speciaal voor de zeskamp aangelegde waterbassin werd onder andere gebruikt om met waterloopschoenen zo snel mogelijk over te steken. Dat leverde voor bijna elke deelnemer een ongewild nat pak op, hetgeen met gejuich van de toeschouwers werd begeleid. Uiteindelijk werd het team van de Gorsselnarren een duidelijke winnaar, gevolgd door team van Roeterdink en de Dikke Kampers.

Bij de Panna werd dit jaar ook door de meisjes gevoetbald en werden Heleen Smook en Pleunie Vegting de eerste vrouwelijke Panna winnaars. Bij de jongens waren dit, hoe kan het anders, Erik Wijnbergen en Daan Stormink.

Bij de feesttent was het inmiddels zeer gezellig en zeer druk geworden. Iedereen profiteerde van het fraaie weer en de intieme ambiance, die de Roskamweide voor dit type feestelijkheden biedt. Direct naast de feesttent stond voor het vogelschieten de vogel opgesteld en maar liefst 120 deelnemers probeerden als eerste de vogel naar beneden te krijgen. En dat viel niet mee. De vogel toonde zich dit jaar van de sterke kant en pas na 480 schoten kon André Oosterveld zich tot de nieuwe schutterkoning laten kronen. Inmiddels werd het tijd het feest in Eetcafé de Hoek voort te zetten en ook daar werd tot laat in de nacht onder begeleiding van MoonYard op passende wijze deze gedenkwaardige en feestelijke Koninginnedag gevierd.

© 2011 Oranje Vereniging Gorssel