Overweldigend druk bezocht Oranjefeest in Gorssel
Traditie getrouw begon de Koninginnedag weer met de feestelijke aubade. Onder leiding van Kunstmin werd door de kinderen van de basisscholen van Joppe en Gorssel op het plein voor het toekomstige museum het Wilhelmus gezongen. Ondanks dat de tekst staat vermeld op het vorig jaar aan de gemeente geschonken bankje, bleken de kinderen niet echt veel tekstvaster te zijn dan voorgaande jaren. Het daarna volgend programma was speciaal voor de schooljeugd van groep 1 t/m 8 en liep door tot 12.00 uur. De kinderen konden worden geschminkt, spoorzoeken, naar het zwembad of naar de bowlingbaan. Mede dankzij het uitstekende weer en ondanks de vakantie was er een goede opkomst.
Om 13.30 uur begon het middagprogramma op de Roskamweide. De kleedjesmarkt was toen al bijna geheel bezet en de amateur uitbaters deden goede zaken. Voorzichtig werden de attracties afgespeurd en al snel vormden zich rijen voor de aqua ballen en de bungee trampoline. Vooral bij de het springen werden de gekste duikelingen uitgevoerd. Wat minder inspannende attracties waren onder andere het ringsteken, de kuipsteekbaan, het grabbelhuis en de draai- en zweefmolens.

Om 13.30 ging ook het Oranjepodium van start alwaar talenten uit Gorssel en omgeving hun beste kunnen ten gehore gaven. En dat was niet gering, uitgaande van de enthousiaste reacties van de vele toehoorders. De show werd geopend door de Mini Stars, een groep jongste deelnemertjes, die een prachtig ingestudeerd optreden lieten zien. Een deskundige jury, bestaande uit Hanneke Evink, Henk Veenendaal en Gijsbert Brilleman beoordeelden de prestaties van de deelnemers en gaven daarbij opbouwend advies. De verschillende optredens werden door presentatrice Juliëtte Dumoré aangekondigd en van commentaar voorzien. Tijdens het jury beraad was er een korte pauze en daarin kon het publiek genieten van een weer zeer geslaagd optreden van het popkoor Swing Cooperation uit Gorssel. De aanmoedigingsprijs werd uitgereikt aan Tobias van Harmelen met het nummer Valerie. Op de tweede plaats kwam Jessica Lever met The A-team. De eerste plaats werd veroverd door Merle Foss, Fiene Vegting en Noor Schaafsma, die het nummer Price Tag ten gehore brachten onder begeleiding van Zoë a Campo op de piano. Zij kunnen met deze prijs een professionele demo van dit liedje maken bij Dumo Sound Gorssel.

Inmiddels was ook de zeskamp van start gegaan. De zes deelnemende ploegen betraden goed voorbereid het strijdtoneel. Sommige deelnemers hadden al een beetje geoefend met de molenfietsen en de megaballen. Toch bleek dit in de praktijk niet echt te helpen, want een aantal nummers was, vooral door het scherp uitgezette parcours, knap lastig. Het speciaal voor de zeskamp aangelegde waterbassin werd onder andere gebruikt om via een ronde balk zo snel mogelijk over te steken om aan de andere kant een enorme ballon op te blazen. Dat leverde voor menig deelnemer een nat pak op. Door het mooie weer werd dit niet als vervelend ervaren. Uiteindelijk werd het team Roeterdink krap eerste met maar één punt voorsprong op het team De Wijcoooos. Het team De Keet eindigde als derde.

Bij de Panna kwamen bij de meisjes Lotje en Donna als overwinnaar naar voren en bij de jongens Tobias en Tijmen.

Bij de feesttent was het inmiddels zeer gezellig en zeer druk geworden. Iedereen profiteerde van het fraaie weer en de intieme ambiance, die de Roskamweide voor dit type feestelijkheden biedt. Direct naast de feesttent was plaats ingeruimd voor het schieten en daar werd druk gebruik van gemaakt. Het vogelschieten bleek door het aanvangstijdstip van 17.00 uur veel meer deelname van het vrouwelijk geslacht aan te trekken. Met als gevolg, dat voor het eerst sinds jaren het vogelschieten werd gewonnen door een vrouw. Sanne Holthuile werd de nieuwe schutterskoningin na 357 schoten en 2 ½ uur. De prachtige Koninginnedag werd geëindigd in Eetcafé De Hoek, alwaar nog werd nagepraat en nagefeest.


© 2011 Oranje Vereniging Gorssel