Druk bezochte KoningsdagDe Koningsdag begon met een feestelijke aubade op het Nijverheidsplein, alwaar het, ondanks de schoolvakantie, een drukte van belang was. Onder leiding van Kunstmin werd door het voltallig publiek het Wilhelmus en enkele andere liederen gezongen. Voor de eerste keer werd op het aanwezige podium door de kinderen ook het Koningslied 'Doe de Kanga' uitgevoerd, zoals dat een dag eerder in het hele land werd gedaan in het kader van de Koningsspelen. Het swingende optreden was een groot succes.
Het daarna volgend programma was speciaal voor de schooljeugd van groep 1 t/m 8 en liep door tot 12.00 uur. De kinderen konden toneelspelen, spoorzoeken, naar het zwembad of naar de bowlingbaan gaan.

Om 13.30 uur begon het middagprogramma op de Roskamweide. De kleedjesmarkt was toen al in volle gang en de amateur uitbaters deden goede zaken. Ook bij de muntverkoop was het een drukte van belang, want vooral de jeugd popelde om de opgestelde attracties uit te proberen. En het waren nogal wat attracties. Zo vielen de kabelbaan en het spider web op door hun hoogte van meer dan acht meter, een hoogte die met de bungee trampoline ook kon worden bereikt. Natuurlijk waren er ook natte attracties, zoals de waterglijbaan en de kuipsteekbaan. En hier was het ook weer zo, dat als men eenmaal een nat pak had, de attractie alleen maar leuker werd. Gelukkig was het weer uitstekend, zodat het hele heftige bibberen achterwege bleef.

Voor de hele kleintjes waren de draaimolen en de zweefmolen een onuitputtelijke bron van plezier en de grabbelton werd zo druk bezocht, dat voor de eerste keer de te grabbelen cadeautjes geheel op waren.

In de lounge tent werd karaoke beoefend en opvallend was, dat vooral de jongens hieraan deelnamen. Een ijscokar, de suikerspin en de popcorn verzorgden de inwendige behoefte, zodat de jeugd volop kon genieten.

Bij de panna competitie waren er maar liefst 34 wedstrijden voor de finale. Uiteindelijk gingen Buck en Thomas met de hoogste eer strijken op de voet gevolgd door Kas en Max en Kas en Dion.

De meer oudere bezoekers maakten druk gebruik van de schiettenten. Het kaartschieten, het gelukschieten en het schieten op een bewegend doel werden druk beoefend. Uiteindelijk werd het kaartschieten gewonnen door Peter Bruggeman en het gelukschieten bij de vrouwen door Nienke van der Lek en bij de mannen door Gerard Peters.

Bij de feesttent en op het smulplein was het inmiddels zeer gezellig en druk geworden. Van de heerlijk verse vruchten drankjes aangeboden door Jong Amelte werd genoten en ook het meer vaste voedsel ging er goed in. Iedereen profiteerde van het fraaie weer en de ambiance van de Roskamweide.

Direct naast de feesttent was plaats ingeruimd voor het vogelschieten, waarvoor zich maar liefst 89 deelnemers hadden opgegeven. Men begon om 16.30 uur en na 2 ½ uur en 330 schoten mocht Bram Stegeman zich de nieuwe schutterskoning noemen. Opvallend was, dat Henk Veenendaal, net als vorig jaar, de kop van de vogel wist af te schieten.

Er werd nog lang nagepraat en gelachen en uiteindelijk sloten de festiviteiten op de Roskamweide af met een buffet aangeboden door het Bestuur van de Oranjevereniging aan de vele vrijwilligers zonder wie de viering niet kan slagen.

De prachtige Koningsdag werd uiteindelijk beëindigd in Eetcafé De Hoek met muziek en dans.


De gezinsfietstocht op 27 april was echter geheel andere koek! De hele dag stroomde de regen uit de hemel. Slechts 11 dappere deelnemers meldden zich voor de tocht en 6 daarvan haalden daadwerkelijk de pannenkoek! Zoals één van de deelnemers opmerkte: we waren aan het eind wel 1,5 keer zo zwaar, door al het vocht! Hulde aan deze stoere fietsers!

© 2014 Oranje Vereniging Gorssel