Het was weer een mooie Koningsdag in Gorssel


Op het Nijverheidsplein begon de Koningsdag met een druk bezochte aubade. Burgermeester Sebastiaan van 't Erve heette de volwassenen en kinderen hartelijk welkom, waarna onder leiding van De Harmonie het Wilhelmus werd gezongen, gevolgd door het "Lang zal hij Leven". De vele kinderen verzamelden zich op het aanwezige podium en voerden het Koningslied uit, zoals dat eerder in het hele land werd gedaan in het kader van de Koningsspelen. Het swingende optreden was een groot succes. Ook de uitvoering van de "Kanga" door De Harmonie mocht er wezen.
Het daarna volgende, goed bezochte programma was speciaal voor de schooljeugd van groep 1 t/m 8 en liep door tot 12.00 uur. De kinderen konden toneelspelen, spoorzoeken, naar het zwembad of naar de bowlingbaan gaan.

Vanaf 13.00 uur werd de kleedjesmarkt aan weerszijden van de Van de Capellenlaan opgebouwd en begon direct ook de verkoop van de uitgestelde waar. En er werden goede zaken gedaan, want na een uur waren verscheidene kleedjes al zo goed als leeggekocht. Bij de kleedjesmarkt had ook een vertegenwoordiging van "Lochem energie" een stand ingericht. Op de Roskamweide werd om 13.30 uur begonnen en zoals ook in andere jaren was de aanvang enigszins voorzichtig. Maar al snel kwam de muntverkoop goed op gang, omdat vooral de jeugd popelde om de opgestelde attracties uit te proberen. En het waren nogal wat attracties. Zo vielen de Brandweerbaan en de XXL Dragon track op door hun enorme afmetingen, zowel in hoogte als in lengte. Bij de Brandweerbaan was men wat huiverig om nat te worden, hetgeen ook gold voor de Kuipsteekbaan. Voor de Dragon track echter vormde zich een lange wachtrij.

Voor de hele kleintjes waren de draaimolen en de zweefmolen een onuitputtelijke bron van plezier en ook de nieuw geverfde grabbelhuis werd zeer druk bezocht, waarna men zich uitleefde op het daarnaast gelegen springkussen. De scouts van de IJsselgroep hadden een mooie hindernisbaan opgesteld, die eindigde met het luiden van de bel, terwijl de scouts van de Kompasnaald weer het traditionele broodbakken op open vuur lieten uitvoeren. Een ijscokar, de suikerspin en de popcorn verzorgden de inwendige behoefte. Kortom. de jeugd kon weer volop genieten. Bij de panna competitie waren er maar liefst 50 teams ingeschreven en in een mooie finale wonnen Mike en Max van Olivier en Finn, terwijl Jelle en Philip derde werden.

De meer oudere bezoekers maakten druk gebruik van de schiettenten. Het kaartschieten, het gelukschieten en het schieten op een bewegend doel werden vol verve beoefend. Uiteindelijk werd het kaartschieten gewonnen door Hans Boerboom met 45 punten op de voet gevolgd met 43 punten door Ava van Baaren, Piet Nikkels, Peter Bruggeman en Albert Broer. Het gelukschieten bij de vrouwen werd gewonnen door Stien Wuestman en bij de mannen door Guus.

Inmiddels was de Roskamweide volgestroomd met mensen, waardoor het bij de feesttent en op het smulplein zeer gezellig en druk was geworden. Van de heerlijk verse vruchten drankjes aangeboden door Jong Amelte werd genoten en ook het meer vaste voedsel ging er goed in. Het aanbod was groot, zodat liefhebbers van snacks en meer gezond voedsel ruimschoots aan bod kwamen. Iedereen profiteerde van het onverwachts fraaie weer, waardoor de Roskamweide de fraaie locatie werd, zoals iedereen zich dat herinnerde. Direct naast de feesttent was plaats ingeruimd voor het vogelschieten, waarvoor zich maar liefst 90 deelnemers hadden opgegeven. Allereerst kreeg de schutterskoning van 2005, Tonnie Schäffer, alsnog de mantel om zijn schouders gedrapeerd. Daarna begon het schuttersfestijn en na 2 ½ uur en 370 schoten mocht Erik Stegeman zich de nieuwe schutterskoning noemen, dezelfde Erik Stegeman, die zich ook al tot popcornkoning had benoemd. Om 18.00 uur was er een optreden van de band Kleintje 't Spult, dat de verraste toehoorders op vrolijke en enthousiaste muziek trakteerde. Er werd nog lang nagepraat en gelachen en uiteindelijk sloten de festiviteiten op de Roskamweide af met een druk bezocht buffet aangeboden door het Bestuur van de Oranjevereniging aan de vele vrijwilligers zonder wie de viering niet kan slagen. Deze prachtige Koningsdag werd uiteindelijk beëindigd in Eetcafé De Hoek.

Om nog eens na te genieten kunt op onder het tabje programma terecht voor de foto's, die onze hoffotograaf Hans van der Kolk heeft gemaakt.
© 2014 Oranje Vereniging Gorssel