Gorssel viert koude Koningsdag uitbundig


De weersvooruitzichten beloofden weinig goeds, maar daar hebben de Gorsselnaren zich niet veel van aangetrokken, want Koningsdag was weer ouderwets goed bezocht en heel sfeervol. De Oranjevereniging had wel enige voorzorgmaatregelen getroffen. Zo was voor de Zeephelling een Gladiatorspel in de plaats gekomen en konden de deelnemers aan de Kuipsteekbaan poncho's over hun kleren aandoen. En natuurlijk stonden in de verschillende tenten de nodige terrasverwarmingen opgesteld.

Het begon allemaal 's morgens op het Nijverheidsplein met een, ondanks de meivakantie, toch goed bezochte aubade. Burgermeester Sebastiaan van 't Erve heette de volwassenen en kinderen hartelijk welkom, waarna onder leiding van De Harmonie het Wilhelmus werd gezongen. De kinderen verzamelden zich vervolgens op het aanwezige podium en voerden het Koningslied "Hupsakee" uit. Het swingende optreden was een groot succes. Ook de uitvoering van het moeilijke lied "Energy" door De Harmonie was knap gedaan. Het daarna volgende, goed bezochte programma was speciaal voor de schooljeugd van groep 1 t/m 8 en liep door tot 12.00 uur. De kinderen konden toneelspelen, naar de Bolderhoek, spelletjes doen bij het zwembad of naar de bowlingbaan.

Vanaf 13.00 uur werd de kleedjesmarkt aan weerszijden van de Van de Capellenlaan opgebouwd. Hier was wel degelijk geanticipeerd op het te verwachten weer en een beperkt aantal dappere deelnemers deden hun spullen in de verkoop. Bij de kleedjesmarkt was ook een stand ingericht van permacultuur en tuinderij de "Veldhof".

Op de Roskamweide werd om 13.30 uur begonnen en zoals ook in andere jaren was de aanvang enigszins voorzichtig. Maar al snel kwam de muntverkoop goed op gang, omdat vooral de jeugd popelde om de opgestelde attracties uit te proberen. En deze keer was er weer goed uitgepakt met de torenhoge XXL Dragon track en Spiderweb, de Bungee trampoline en het al eerder genoemde Gladiatorspel. De scouts van de IJsselgroep hadden een mooie kabelbaan opgesteld, waarmee men van grote naar beneden kon glijden, terwijl de scouts van de Kompasnaald weer het traditionele broodbakken op open vuur lieten uitvoeren.

In één van de verwarmde tenten kon men zich in prachtige kledij hullen om vervolgens hiervan een Koninklijke foto van te laten maken en in een andere werden de deelnemers prachtig geschminkt.

Voor de hele kleintjes waren de draaimolen en de zweefmolen een onuitputtelijke bron van plezier en ook het grabbelhuis werd zeer druk bezocht, waarna men zich uitleefde op het daarnaast gelegen springkussen of het traditionele ballengooien. Een ijscokar (verrassend goed bezocht), de suikerspin en de popcorn verzorgden de inwendige behoefte. Kortom, de jeugd kon weer volop genieten.

Bij de panna competitie waren er maar liefst 30 deelnemers en in een mooie finale wonnen Mees en Willem van Ruben en Thijmen, terwijl Julian en Vos derde werden.

Inmiddels was de Roskamweide volgestroomd met mensen, waardoor het bij de feesttent en op het smulplein zeer gezellig en druk was geworden. De feesttent was heerlijk verwarmd en de aanwezigen genoten van de muziek van Peter Zwerver. Op het smulplein werden heerlijke verse vruchten drankjes aangeboden door "Bij Jansen en Jansen" en ook het meer vaste voedsel ging er goed in. Het aanbod was groot, zodat liefhebbers van snacks en meer gezond voedsel ruimschoots aan bod kwamen. En als er dan onverwacht een heftig, maar kort regen- of hagelbuitje viel, was er voor iedereen voldoende plek om even te schuilen.

Direct naast de feesttent was plaats ingeruimd voor het vogelschieten. Wethouder Trix van der Linden verrichtte om 16.30 uur het openingsschot en daarna was de beurt aan de schutterskoning van vorig jaar Erik Stegeman. Daarna begon het schuttersfestijn en na 2 ½ uur en 361 schoten mocht, jawel, wederom Erik Stegeman zich de nieuwe schutterskoning noemen. Een unicum bij ons Vogelschieten. Het kaartschieten werd gewonnen door Piet Nikkels, die ook de tweede prijs in de wacht sleepte.

Om ook de wat oudere jeugd te boeien was er om 17.30 uur een demonstratie op de skatebaan door Burnside skate. Hieruit bleek wel hoe mooi de skatebaan kan worden benut.

Uiteindelijk sloten de festiviteiten op de Roskamweide af met een druk bezocht buffet aangeboden door het Bestuur van de Oranjevereniging aan de vele vrijwilligers zonder wie de viering niet kan slagen. Deze prachtige Koningsdag werd uiteindelijk beëindigd in Eetcafé De Hoek.

© 2014 Oranje Vereniging Gorssel