Koningsdag vieren in Gorssel blijft een feest (2017)


Het was een koude Koningsdag, maar het Oranjefeest in Gorssel gaf weer een ouderwets warm gevoel. Doordat bij de aanvang een wel erg donkere en natte bui overkwam, begon het feest ietwat aarzelend, maar gaandeweg kwam het weer erg goed op gang en beleefden de Gorsselnaren een grandioze middag. Natuurlijk was er geanticipeerd op de mindere omstandigheden. De Waterbaan was vervangen door een Rodeopaard en bij en in de verschillende tenten stonden de nodige terrasverwarmers opgesteld.

Het begon allemaal 's morgens op het Nijverheidsplein met een, vooral door ouderen, goed bezochte aubade. Samen met de voorzitter van de Oranjevereniging Marc a Campo heette wethouder Trix van der Linden de volwassenen en kinderen hartelijk welkom, waarna onder begeleiding van De Harmonie het Wilhelmus werd gezongen. De kinderen verzamelden zich vervolgens op het aanwezige podium en dansten daar met volle overgave op de maten van De Harmonie het Koningslied. Niet alleen van dit jaar, maar ook van het voorgaande jaar. Het swingende optreden was een groot succes. Het daarna volgende, goed bezochte programma was speciaal voor de schooljeugd van groep 1 t/m 8 en liep door tot 12.00 uur. De kinderen konden toneelspelen, oud Hollandse spelletjes doen, naar het zwembad gaan of gps-tocht uitvoeren.

Vanaf 13.00 uur werd de kleedjesmarkt aan weerszijden van de Van de Capellenlaan de kleedjesmarkt opgebouwd net op het moment, dat een flinke regenbui overtrok. Het beperkte aantal dappere deelnemers moesten even wachten, maar deden daarna vol overgave hun spullen in de verkoop. Op de Roskamweide werd voorzichtig om 13.30 uur begonnen, waarbij attracties die niet nat waren geworden als eerste werden uitgeprobeerd. Het was dan ook druk bij het Grabbelhuis, de Bungee trampoline, het schminken en de Looping bikes. Later verplaatste zich dat naar de XXL Dragon track, het Spiderweb en het al eerder genoemde Rodeopaard. De scouts van de IJsselgroep hadden een mooie hindernisbaan opgesteld, terwijl de scouts van de Kompasnaald weer het traditionele broodbakken op open vuur lieten uitvoeren. Voor de hele kleintjes was de prachtige zweefmolen een onuitputtelijke bron van plezier en ook kon men zich uitleven op het springkussen of met het traditionele ballengooien. Een ijscokar (verrassend goed bezocht), de suikerspin en de popcorn verzorgden de inwendige behoefte. Kortom, de jeugd kon weer volop genieten. Bij de panna competitie waren er maar liefst meer dan 30 teams, die onderling gingen uitmaken welke vier teams om half zes de grote finale zouden gaan spelen.

Inmiddels was het bij en in de grote feesttent en op het smulplein zeer gezellig en druk geworden. Op het smulplein werden heerlijke hapjes en drankjes aangeboden door "Bij Jansen en Jansen" en ook de liefhebbers van wat vettere snacks konden hun hart ophalen. Direct naast de feesttent was plaats ingeruimd voor het kaart- en gelukschieten en om 16.30 uur werd het eerste schot gelost van het vogelschieten door de schutterskoning van vorig jaar Erik Stegeman. Daarna begon het schuttersfestijn en na 2 uur en 259 schoten mocht Erik van Dijk zich de nieuwe schutterskoning noemen. Het kaartschieten werd gewonnen door Willem Geven met Piet Nikkels op de tweede plaats.

En om ook de wat oudere jeugd te boeien was er om 17.30 uur de grote Panna finale. De vier geplaatste teams moesten in een knock-out fase uitmaken wie eerste en tweede zou worden. Onder grote belangstelling werd er hard, maar fair gestreden en uiteindelijk konden Willem Geven en Luuk Kersten zich de winnaars noemen, met als goede tweede Joost Tolboom met Jesse van Roosemalen.

De festiviteiten op de Roskamweide werden afgesloten met een druk bezocht buffet aangeboden door het Bestuur van de Oranjevereniging aan de vele vrijwilligers zonder wie de viering niet kan slagen. Deze toch weer prachtige Koningsdag werd uiteindelijk beŽindigd in Eetcafť De Hoek.
De foto's kunt u bekijken onder het tabje programma van deze website.© 2014 Oranje Vereniging Gorssel